Saç kıran, deriye bulaşan ve çok hızlı bir şekilde yayılan bir tür mantarın sebep olduğu cilt ve saç dökülmesi hastalığıdır. Saçkıran hastalığının en önemli zararı ve yan etkisi saçlar üzerinde hızla yayılması ve tedaviye geç kalınması durumunda kalıcı olarak saç kayıplarına sebep olmasıdır.
Saçkıran nedir?
Saçkıran, mantar virüslerinin sebep olduğu bir tür deri hastalığıdır. İsmi saç kıran olarak bilinse de bu hastalığa sebep olan mantar virüsleri deride, saçlı bölgelerde, tırnaklarda ve parmak aralarında mantar enfeksiyonuna yol açabilir. Saçkıran olan hastanın kullandığı ürün ve eşyaları kullanmamak gerekir. Saçkıran erkek ve dişi olarak 2 gruptan oluşmaktadır. Dişi olan saçkıran, erkeğe göre daha hızlı ve daha güçlü yayılma gösterir. Saçlı derinin her bölgesine kolayca ulaşabilir ve bu bölgeye yerleşerek kalıcı hale gelebilir. Erkek saçkıran ise, yayılma konusunda daha yavaş ilerler ve etki ettiği bölgeler daha azdır. Saçkıran hastalığı her yaştan kişide görülebilir. Fakat çocuklar ve ergenlik döneminde ki gençlerde daha sık ve kolay ortaya çıkabilmektedir bunun en büyük nedeni ise, bünyenin daha zayıf, hassas ve savunmasız olmasıdır.
Saçkıran bulaşıcı mı?
Saçkıran bir tür mantar hastalığı olduğundan bulaşıcıdır. Özellikle hastalığın bulunduğu alana direkt temas edilmesi halinde insanlardan ve hayvanlardan kolayca bulaşabilir. Saçkıran hastalığı, mantar enfeksiyonunu taşıyan bir hastadan diğer vücuda kolayca buluşabilmektedir. Bu bulaşma süreci hasta kişinin eşyalarını kullanmaktan geçmektedir. Tırnak makası, bıçak, tarak, havlu gibi özel temizlik gerektiren ürünleri mümkün olduğunca kişiye özel tutmak gerekir.
Saçkıranın belirtileri nelerdir?
Saçkıran hastalığı başlangıçta küçük kabarcıklar ve sivilceye benzer bir dış görünüşe sahip olurlar. Saçkıran oluşumunun belirtileri arasında ilk ve en önemli belirtisi budur. Kabarcık halinde olan bölgede bir süre geçtikten sonra halka biçiminde bir yayılma başlar ve görüldüğü alanda ki saçları dökmeye ve o bölge üzerinde hızlıca ilerler. Saç dökülmesi başlangıç aşamasında geçici bir etkidir. Ancak saçkıran hastalığı kısa bir süre içerisinde tedavi edilmezse saç dökülmesi kalıcı olarak kelliğe yol açabilir. Saçkıranın var olduğu bölgede saçlar zayıflar ve kırılgan bir hal alır. Nadiren de olsa saçkıran görülen bölgede sarı cilt lekeleri de meydana gelebilir. Tırnaklarda oluşan saçkıran mantarı şikâyetlerinde tırnak şeklinde bozulmalar ve farklılıklar gözlemlenebilir.
Saçkıran hastalığının tedavi yöntemleri nelerdir?
Saçkıran hastalığı, tedavisi mümkün olan bir deri hastalığıdır. Tedaviye başlandığında ilk olarak saçkırana sebep olan yapıcı mantarları yok etmek hedeflenir. Bu işlemde genellikle mantar ilaçları olarak kullanılan toz, tablet veya krem şeklinde olan ilaçlarla mümkündür. Bu tür ilaçlar genellikle saçkıranın görüldüğü bölgeye sürülerek uygulanmaktadır. Tabletler şeklinde ki ilaçlar en sık kullanılan ve tercih edilen tedavi yöntemleridir. Saçkıran hastalığında iğne tedavisi de yaygın olarak kullanılan tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır. Saç köklerini destekleyen bitkisel içerikli spreylerden ve bitkilerin kendisinden de destek alınarak tedaviye destek olunabilmektedir.
Saçkıran Çözümleri
Saçkıran sebebiyle kaybettiğiniz saçları Folligraft ile yeniden kazanabilirsiniz. Folligraft kişiye özel olarak hazırlanan bir saçlandırma sistemidir, bozuk para büyüklüğünde bir açık alana yada başın tamamına uygulanabilen bu sistem tedavi süresinde bile güvenle kullanılabilmektedir. Folligraft ile ilgili daha detaylı bilgi almak için uzmanlarımıza danışabilirsiniz...
Web sitemizde bulunan tüm yazılı metin ve görseller tarafımıza ait olup izinsiz kopyalanması ve kullanılması halinde hukuki yollara başvurulacaktır.
Saç Ekimi cerrahi bir operasyon olduğundan merkez ve şubelerimizde uygulanmamaktadır. Bu konuda çözüm ortaklığı yaptığımız hekim ve kliniklere yönlendirmeler ile saç ekimi düşünen kişilere yardımcı olmaktayız.