Hastalığınızın Tedavi Sürecinde ki Psikolojik Etkileri Neler?
Kanser teşhisi ile birlikte gelen tüm bu zorlu süreçler yıpranmanıza ve psikolojik bozukluklar göstermenize sebebiyet verebilir. Kemoterapi alan kişi kendini devamlı mutsuz, endişeli, sıkıntılı, gergin ve huzursuz hissediyorsa, yaşadığı ve hissettiği sorunların çözülmediği kanısına varıyorsa ve bu sorunları hekimi yada ailesi ile paylaşmaktan çekiniyorsa. Dikkat dağılımı ve öfke kontrolü konusunda sıkıntıları varsa mutlaka bir uzmandan yardım almalıdır. Hasta psikolojisine girip hayata küsmek tedavisini sekteye uğratabilir.
Psikolojik Desteğin Yararları Neler?
Alınacak destek sonrasında korku ve kaygılar azalacak, yaşam kalitesi daha da artacaktır. Hastalıkla daha kolay başa çıkabilir hale getirebilir. Yaşamın olumlu yönlerinin fark edilmesini sağlar.
Tedavi Sürecinde Psikolojiyi Güçlendirmeye Yarayacak Tavsiyeler
Hekim tarafından aksi söylenmedikçe ve fiziksel şartlarınız izin verdikçe günlük yaşantınıza olduğu gibi devam etmelisiniz. Hastalığınız ve tedavi sürecinizle ilgili duygularınızı çevrenizdekilerle paylaşmanız hastalığınızı kabullenmenize ve onla savaşmanıza yardım edecek ve sizi rahatlatacaktır. Gereken durumlarda psikolojik destek almaktan çekinilmemeli aksine kendinizi buna teşvik etmelisiniz. Mümkün olduğunca sosyal hayatınıza devam etmek sizi olumlu etkileyecektir. İyi beslenmek hem fiziken hemde ruhen size iyi gelecektir.