Radyoterapi Tedavisi Nedir?
Radyoterapi yüksek enerji dalgalarından oluşan ışınların vücudun belirlenmiş bir kısmına nüfuz ettirilmesi ile gerçekleşen bir tedavi yöntemidir. Radyoterapi tedavisi ağrısızdır. Harici radyoterapi tedavisi sizi radyoaktif yapmaz böylece vücudunuzda radyasyon taşımazsınız. Radyoterapi tedavileri genellikle hafta sonları hariç hafta içi her gün uygulanır. Radyoterapi tedavisinde seans süresi birkaç dakika ile yarım saat arasında değişiklik gösterebilir. Radyoterapi seanslarının süreleri tedavi yaptırdığınız merkezde kullanılan cihazların özelliklerine göre de değişebilir. Radyoterapi Tedavisi seanslarında hazırlık vb. süreçler için yaklaşık olarak 30 dakika ayırmalısınız. Radyoterapi tedavisi esnasında hastalara dengeli beslenmeleri ve bolca dinlenmeleri önerilir. Cildin yüzeyinde ışınlara maruz kalan bölgede hassaslık görülebilir ve bu bölgeler kolay tahriş olabilir. Radyoterapi tedavisinin yan etkileri genellikle geçicidir ve vücudun tedavi edilen kısmına göre değişebilir.
Radyoterapi Tedavisi Nasıl Etki Eder?
Yüksek dozlu radyasyon kanserli hücrelerin büyümesine engel olur veya hücreleri tamamen öldürür. Kanserli hücreler çoğunlukla normal hücrelere oranla daha hızlı bölündüğü ve büyüdüğü için, radyoterapi tedavisi birçok kanser türü tedavisinde başarılı sonuç vermiştir. Bu tedavisi esnasında sağlıklı hücreler de radyasyondan etkilenmektedir ancak çoğu radyasyonun etkilerinden kurtulur. Sağlıklı hücreleri koruyabilmek için hekimler hastaya uygulanan radyasyon tedavisinin dozunu sınırlar ve tedaviyi zamana yayar.
Radyoterapi Tedavisinin Amaçları ve Faydaları Nelerdir?
Radyoterapi tedavisinin amacı sağlıklı hücrelere mümkün olduğunca az zarar vererek kanserli hücrelerin büyümesini engellemek ya da tamamen öldürmektir. Radyoterapi tedavisi hemen hemen vücudun her bölgesinde bulunan çeşitli kanser türlerini tedavi etmek için kullanılabilir. Radyoterapi tedavisi cerrahi yöntemlere benzer olan bir lokal tedavi yöntemidir, vücudun belli bir bölümündeki kanserli hücreleri hedef alarak uygulanır. Bazı durumlarda hekimler tedavinin sonuçlarını iyileştirmek için radyoterapi tedavisini, kemoterapi tedavisi gibi vücudun tamamına nüfuz eden tedavi yöntemleri ile birlikte kullanmayı tercih ederler.
Radyoterapi Tedavisi Nasıl Uygulanır?
Radyoterapi tedavisinin iki tür uygulama yöntemi vardır: Harici ve dahili. Bazı hastalara her iki tedavi yöntemi peş peşe uygulanabilir. Kanser tedavisi sırasında radyoterapi gören çoğu hastaya harici radyoterapi tedavisi uygulanır. Bu tür tedaviler genelde hastane ve tıp merkezlerinde günübirlik ve ayakta tedavi şekilinde uygulanır. Harici radyoterapi tedavisinde kullanılan cihazlar yüksek-enerji ışınlarını, kanserli bölgeye ve bu bölgenin etrafını çevreleyen sağlıklı dokulara hedefleyerek uygulama yapar.
Tedavinin Yan Etkileri Nelerdir?
Harici radyoterapi tedavisivücudunuzun radyoaktif olmasına neden olmaz. Bu sebeple, tedavi süresince diğer insanlarla aynı ortamda bulunmanızda bir sakınca yoktur. Radyoterapi tedavisinin çoğu yan etkisi, tedavi uygulanan alanla ilgili ortaya çıkar. Birçok hasta üzerinde neredeyse hiç yan etki görülmez. Hekiminiz ve hemşireniz size oluşabilecek yan etkiler ve bu durumda ne yapmanız, nasıl davranmanız gerektiği hakkında detaylı bilgi verecektir. Radyoterapi tedavisinin yan etkileri genellikle ciddiyet arz etmez ve genelde ilaç tedavisi ile kontrol altına alınabilir.
Terapi Esnasında Kendinize Bakmak İçin Neler Yapabilirsiniz?
Her kişinin bedeni radyoterapi tedavisine farklı yanıt verir. Radyoterapi tedavisi uygulanan hemen hemen her hastanın, kendi sağlığını koruyabilmesi ve tedaviye ek fayda sağlaması için kendisine ekstra özen göstermesi gerekmektedir. Akılda tutulması gereken bir takım genel kurallar şöyledir Radyoterapi tedavisine başlamadan önce doktorunuza kullandığınız ilaçlar ve varsa alerjileriniz hakkında bilgi veriniz. radyoterapi tedavisi sırasında iyi ve sağlıklı beslenmek çok önemlidir. Vitamin destekleri ve bitkisel içerikli ürünler kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın. Vücudunuzun tedavi edilen bölgesinde giydiklerinizin sizi sıkmamasına özen gösterin.
Yan Etkiler Herkes İçin Aynı mıdır?
Radyoterapi tedavisinin yan etkileri hastadan hastaya değişiklik gösterebilir. Tedavi sırasında hafif sayılabilecek yan etkiler ile karşılaşabileceğiniz gibi, hiç bir yan etki hissetmemeniz de mümkündür. Radyoterapi tedavisinde en sık görülen yan etkilerin başında halsizlik ve deride değişimler gelmektedir. Benzer yan etkiler vücuttaki her türlü tümörün tedavisinde görülebilir. Radyoterapi tedavisinin diğer yan etkileri vücudunuzun hangi bölgesine tedavi uygulandığına göre değişebilir. Örneğin baş bölümüne uygulanan radyoterapi ışınları geçici veya kalıcı saç dökülmesine neden olabilir. Tedavi mide, bağırsak veya ağız bölümüne uygulanıyor ise iştahınız azalabilir.
Yan Etkiler Aktivitelerinizi Etkiler mi?
Radyoterapi tedavisinde görmüş olduğunuz yan etkiler yaşamsal aktivitelerinizi engellemez ancak saç dökülmesi gibi yan etkileri hastayı psikolojik olarak etkileyebilmektedir. Bu sürecin daha kolay atlatılması için çeşitli alternatifler bulunmaktadır. Peruklar, boneler, şapkalar yada tak çıkar yapmadan günlük hayatınıza devam etme imkanı sunan Folligraft saç sistemleri gibi. Folligraft ile tüm günlük aktivitelerinizi saçınız başınızda iken yapabilirsiniz, denize- havuza girebilir, spor yapabilir, duş alabilir, fön çekitrebilirsiniz. Folligraft ile ilgili detaylı bilgi almak için Nova Hair uzmanları ile görüşebilirsiniz.
Web sitemizde bulunan tüm yazılı metin ve görseller tarafımıza ait olup izinsiz kopyalanması ve kullanılması halinde hukuki yollara başvurulacaktır.